Glas – udlejning

Jeg har de sidste par år investeret en del i “glas”, der – i følge undertegnede – gør en pænt stor forskel i forhold til det “look”, den enkelte produktion ender med at have.
I den forbindelse, har jeg investeret netop så heftigt, at det har været svært at få “testet” de mange glas af.
Test i den her forbindelse er ikke så meget om de er skarpe eller ej, men mere hvordan de ser ud.
Noget der er ret svært at få styr på, med mindre der bruges en masse tid på at tage på optagelse med et sæt glas, og senere tage afsted med et andet sæt.
Jeg har tidligere tjekket op på mine Leica R serie.
Men nu hvor den også er blevet udvidet kraftigt, bliver jeg nok nødt til at gøre det igen.
Uanset dette, fik jeg i sidste weekend pakket cyklen med lidt gear og tøffet ned på Tippen i Københavns SV kvarter.
Og selv om at det hverken er videnskabeligt eller på andre måder en “perfekt” test, fik jeg tjekket en masse glas ud, på det samme motiv, blot op spejlet med et par plader, så billedet var – rimenligt – ens, uanset hvilket glas jeg brugte.
Desværre mangler jeg stadig lidt reservedele til min Canon Rangefinder / LTMx serie, der er fra dengang Canon netop producerede målsøger objektiver, og fusions tiden, hvor de introducerede deres første “spejl refleks system”.
Detaljen er i den forbindelse at en god del af det glas der endte som FL objektiver, reelt er LTM glas, med et nyt mount, hvilket blandt andet betyder at de tidlige FL glas, tegner og “looks” som LTM glas.
Igen.
Min LTMx serie, er i den forbindelse indkøbt til at blive brugt på spejlløse kameraer ( min 19mm stikker 38 mm ind i huset ) ( hvilket betyder at end ikke adaptoren til RF er lang nok, hvorfor jeg lover at der kommer en “video test” af denne serie lige om snart.
Serien er i princippet klar til udlejning, med lidt forbehold ( konkret at det ikke er muligt at montere mit x075 forsats på min 50mm f1,2, og en optik til )
Ellers er den klar.

Alt det glas jeg har, er ( stort set uden undtagelse ) udstyret med 95mm front, hvilket betyder at det er muligt at bruge min 3-stags clamp on/ on rods mattebox, der – skal kunne bevæge sig, når der bruges en del af de gamle objektiver, der – i flere tilfælde – har en front der drejer rundt, eller som bare bliver længere, da det var sådan man producerede objektiver i gamle dage.

Jeg har – til udlejning – følgende glas ( typisk altid med 95mm front, EF mount og gear til fokus og zoom )
Canon “varm”/blue streak – tidlige 90’er zooms fra 20mm til 200mm ( lige nu kun fra 28mm og op )
Canon 1:1 180mm macro f3,5
Sigma Art, 14, 24 og 35mm. Mangler du en 50mm, klipper zeiss 50mm f1,4 Classic problemfrit med Sigma Art
Zeiss fra 25mm til 100. Skal det være bredere kan du sagtens bruge en 14mm Sigma Art.
Pentax 6×7 45mm og 105mm ( og en 55mm til almindelig 24×36 )
Voigtländer 50mm f2 og 35mm f3,4 – rangefinder glas fra 50erne
Leica R fra 19mm og op til 250mm – sættet kan lejes med 0,50 Diopter for tættere nærgrænse
Angenieux 45-90mm f2.8 der problemfrit kan suppleres med et par brede Leica glas, hvis 45mm ikke er bredt nok
Leica 35-70 Zoom – skarp sen80er zoom, der minder om nye Leica objektiver som deres 80mm eller deres 60mm macro
CineZooms
Tokina 11-20mm og deres 25-75mm, der begynder at hitte ude i den store verden

Som pointeret er det også muligt at leje 95mm mattebox, med rods, selv om at det er en clamp on box.
0,5 Diopter til at flytte nærggrænsen med ( relevant på ældre objektiver )

Jeg har også lidt filtre, konkret et 2.1 FSND, Glimmer Glas og endelig et enkelt HBM ( Hollywood Black Magic ) til udlejning også
Her testen fra sidste weekend